Soorten wonden

ADVIES EN VERZORGING INCLUSIEF VERSLAG AAN UW ARTS EN/OF THUISVERPLEEGKUNDIGE

CHRONISCHE WONDEN

Een chronische wonde kan beschreven worden als een wonde die na zes weken onvoldoende of niet geheeld is. 

 • Veneus ulcus: is een wonde aan het onderbeen, meestal rond de enkels, die ontstaat door een verstoorde terugvloei van het bloed van de onderste ledematen naar het hart. Redenen hiervoor kunnen slecht werkende kleppen, een trombose of verminderde spierwerking zijn. Dit zal leiden tot overdruk in de aders, waarna een wonde en/of oedeem ontstaat. 
 • Arterieel ulcus: vinden we meestal op plaatsen die van nature minder goed doorbloed zijn, zoals de buitenste voetrand, het achillesgebied en het scheenbeen. Ontstaat door een vernauwing van de aanvoerende bloedvaten, waardoor de weefsels te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
 • Diabetisch voetulcus: deze kan ontstaan door aantasting van de zenuwen, de bloedvaten of een combinatie van beide. Personen met een diabetisch voetulcus dienen nauwlettend opgevolgd te worden, aangezien er een verhoogd risico is op wondinfecties.
 • Decubitus: of doorligwonde, is een beschadiging van de huid die ontstaat als u lang in dezelfde houding ligt of zit door druk en/of schuifkracht. Risicoplaatsen zijn de stuit, zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen of het achterhoofd. 
 • IAD: incontinentie-geassocieerde dermatitis of vochtletsel, is een veel voorkomende chronische huidafwijking die wordt veroorzaakt door incontinentie en een verweking en/of irritatie van de huid veroorzaakt.

ACUTE WONDEN

Een acute wonde is een wond die ontstaat door geweld van buitenaf (een trauma) of een chirurgische ingreep. 

 • Chirurgische wonden: of postoperatieve wonden, zijn wonden die ontstaan na een ingreep. Hechtingen, strips of wondhaakjes worden gebruikt om de wondranden bij elkaar te houden. Dit zijn wonden die onder normale omstandigheden probleemloos genezen. Als een chirurgische wond toch infecteert, spreekt men van een postoperatieve wondinfectie. 
 • Brandwonden: worden veroorzaakt door inwerking van warmte, koude, straling, een chemische stof of elektriciteit. De ernst van het letsel is afhankelijk van de grootte, diepte en de plaats van de brandwonde. Koel bij verbranding direct 20 minuten met lauw, zacht stromend kraanwater. Bij een ernstige brandwonde moet je gespecialiseerde hulp inschakelen.
 • Skin tears: of scheurwonden komen meestal voor bij oudere mensen. De buitenste huidlaag wordt dunner, waardoor de huid brozer en perkamentachtig wordt. De meest voorkomende oorzaken zijn stoten of vallen.

STOMAZORG

Postoperatieve zorg en complicaties bij stomata.

Als uw huid ge├»rriteerd is, kan dat voor problemen zorgen met uw stomamateriaal. Door huidproblemen kan het zijn dat de huidplaat minder goed hecht, waardoor lekkage kan optreden. 

Volgende problemen kunnen optreden:

 • Huidbeschadiging door de inwerking van urine of ontlasting
 • Allergische reactie van de huid
 • Huidbeschadiging door het frequent en/of verkeerd verwijderen van de huidplaat

Raadpleging is steeds mogelijk na afspraak